donderdag 3 juni 2010

Trouwen of partneren?

Als je fantaseert over jullie bruiloft, zie je er vast allerlei plaatjes bij. Mooie beelden, van een stralende dag en jullie als prachtig bruidspaar. Een droomjurk en een prachtig kapsel. Een strak pak en een fraaie auto. Een schitterende locatie, waar jullie helemaal blij van worden en allerlei opgetogen en enthousiaste gasten, vrienden en familie, die intens meegenieten van jullie geluk.

Dat is het fijne van fantaseren, dat alles zo lekker klopt. Maar in de realiteit van het leven gaat het weleens anders. Al dromend over die sprookjesachtige huwelijksdag, blijk je ineens zwanger te zijn. Of jullie kopen een huis en willen daarom samen de dingen alvast goed regelen, met het idee om dan later mooi te trouwen.

Je kunt natuurlijk naar de notaris om een samenlevingscontract te laten opmaken. Dan weet je zeker dat het goed geregeld wordt, maar je weet ook zeker dat je met een dikke rekening de deur uitgaat. Veel stellen kiezen in die situatie voor een geregistreerd partnerschap. Ze denken daarmee in één klap alles goed en goedkoop geregeld te hebben en willen later het partnerschap omzetten in een huwelijk en daar dan die droombruiloft van maken. Helaas leidt deze haastige beslissing soms tot teleurstellingen.

Als jullie een kind krijgen, ben je – wanneer jullie als man en vrouw getrouwd zijn - voor de wet de ouders van het kind. Bij een partnerschap moet de partner van de moeder het kind erkennen of adopteren om de familieband officieel geregeld te krijgen. Eigenlijk net als bij samenwonen en veel paren ervaren dat als vervelend.

Als je zaken goed voor elkaar wilt regelen bij belangrijke gebeurtenissen als het kopen van een huis, is een partnerschap wel vergelijkbaar met het huwelijk.
Maar als je een geregistreerd partnerschap aangaat met het idee dat later tijdens een droombruiloft om te zetten in een huwelijk, dan raad ik jullie aan om goed verder te lezen en er nog eens rustig over na te denken.

Je kunt zo’n partnerschap namelijk alleen omzetten in een huwelijk in de gemeente waar je woont. De omzetting is een administratieve handeling die veelal aan de balie wordt afgehandeld. In veel gemeentes is er geen mooie toespraak, geen droomlocatie, geen ja-woord, geen ringen; helemaal niks.

Ik word regelmatig ingeschakeld door paren die balen van de gemeente als ze horen dat je als je ‘gepartnerd’ bent niet op een mooie manier kan trouwen. Ik heb zelfs meegemaakt dat de gemeente een stel had geadviseerd om 'gewoon' eerst te gaan scheiden, zodat ze daarna wel mochten trouwen.

Gelukkig is er een betere oplossing dan scheiden! De verklaring van omzetting wordt getekend op het gemeentehuis, waarmee het administratieve deel geregeld is. Als de gemeente er niet meer van wil maken dan administratie, dan is ’t tijd om creatief te worden!

Op een ander moment is het feest van jullie liefde! Op jullie droomlocatie en met iedereen die jullie erbij willen hebben, creëren we een heel persoonlijke trouwceremonie, waarin jullie centraal staan. Met het jawoord als hoogtepunt, maar ook met een akte en andere herkenbare elementen. Zonder gemeente, maar met alles dat voor jullie als bruidspaar belangrijk is en in een heerlijke sfeer. Zodat jullie het feest van jullie liefde vieren op een manier die recht doet aan jullie relatie. Mét alles waar jullie van dromen!

3 opmerkingen:

  1. Hoi Pauline,
    Ik had nu al tijd om even je post te lezen ;)
    Wij zijn idd, al bijna 7 jaar geleden een gereg. partnerschap aan gegaan ivm het kopen van een huis en zwangerschap. (Een overhaaste beslissing was het echter niet. Er werd ons verteld dat we na het gereg partnerschap toch nog kan trouwen....dat het alleen een handtekeing aan de bali was werd toen niet verteld.) Die droombruiloft moest maar even wachten, het geld was nodig voor andere dingen.
    Toen der tijd woonde we in Almere en 3 jaar geleden had ik daar al eens geinformeerd, idd omzetten was alleen een admin handeling.
    Intussen zijn we verhuist naar Venlo en volgend jaar op 24-6 gaat het dan eindelijk gebeuren! In de gemeente Venlo houden ze gelukkig wel van n feessie ;) De ceremonie kan net zo uitgebreid als een "normale" huwelijks voltrekking. Trouwen binnen de gemeente is gelukkig ook geen probleem aangezien Chateau Holtmuller een aardige droomlocatie blijkt te zijn.
    Ik ben blij dat het voor ons nu zo loopt maar voor wie niet is de creatieve oplossing die je aankaart idd een mooie oplossing!
    Ik hoop alleen wel dat gemeentes hier eens wat beter over gaan informeren...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Natasja,
    jullie boffen dat jullie in Venlo wonen en dat ze daar zo goed meewerken! Veel plezier met alle voorbereidingen en maak er een prachtige dag van volgend jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij "ons"in gemeente Zuidplas verzorg ik een huwelijksceremonie voor mensen die al partnerschap hadden..mag gewoon!! Gaat in goed overleg!!

    Groetjes van WeddingRia

    BeantwoordenVerwijderen